Preek van de week

Preek 11 augustus 2024

Lezing uit het eerste boek der Koningen 1Kon.19,4-8
Lezing uit de brief van de heilige apostel Paulus 
aan de christenen van Efeze Ef. 4, 30-5, 2
Lezing uit het heilig evangelie volgens Johannes Joh. 6, 41-51

Broeders en zusters in Christus,

In het Evangelie van deze zondag weidt Jezus verder uit over de betekenis van het wonder van de broodvermenigvuldiging. Willen wij de uitleg van Jezus kunnen begrijpen, dan moeten we twee zaken vooropstellen.
De eerste is deze: Jezus heeft niet de bedoeling gehad om ons lichamelijk te voeden. Brood krijgen we al door de boeren en de bakkers. De Zoon is uit de hemel neergedaald om ons geestelijk te voeden, tot eeuwig leven. Want het aardse voedsel kan ons nimmer het eeuwig leven schenken.
Als tweede, moeten we Jezus, om Hem te kunnen begrijpen, geloven. Wij moeten Hem geloven omdat Hij ons dingen vertelt en laat zien die van God zijn en die wij alleen maar gelovig kunnen aanvaarden. Dat heet Openbaring. Het is misschien moeilijk te begrijpen maar wel waar.
Als wij Jezus niet geloven, dan zijn wij net als de mensen in Kafarna m die zeggen: 'Is dit niet de zoon van Jozef, en kennen wij zijn vader en moeder niet?' Als je Jezus niet gelooft, dan zou Hij dus onzin spreken, en verklaar je Hem voor gek of is Hij niet bij zijn verstand. In dat geval kunt u beter nu de synagoge of de kerk verlaten, en de menigte achterna gaan net zoals in het Evangelie. Van die vijfduizend mannen bleven er maar twaalf over.

Jezus heeft een wonder gedaan. Alleen God kan wonderen doen. De wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging is dus het werk van God, in Jezus is God in heel zijn volheid aanwezig. Hij voedt ons met hemels voedsel, goddelijk voedsel, tot eeuwig leven.

Jezus gaat verder met zijn openbaring, dus spitst uw oren. Want als Jezus zegt: Voorwaar, voorwaar k zeg u, den betekent dat dat God hier tot ons spreekt en wij het alleen gelovig kunnen aanvaarden. Jezus zegt: k ben het brood dat uit de hemel is neergedaald! Jezus zet Zichzelf in het middelpunt als het voedsel voor eeuwig leven. Maar, zo vragen de mensen in de synagoge van Kafarna m zich af: Hij is toch de zoon van Jozef en Maria? Daarop antwoordt Jezus: 'Niemand kan tot Mij komen als de Vader die Mij zond Hem niet trekt'.
Wij moeten tot Jezus komen. Wij moeten in geloof tot Hem komen en wij moeten in Hem tot geloof komen! De joden willen wel in God geloven, maar ze komen niet tot Jezus, die zoon van de timmerman! Daar hebben zij moeite mee. Daarop antwoordt Jezus: Niemand kan tot Mij komen als de Vader die Mij zond hem niet trekt.

Met dat trekken van de Vader bedoelt Jezus: De Vader is aantrekkelijk! Als iemand aantrekkelijk is, worden wij als vanzelf door die persoon aangetrokken. Zo worden ook wij door God aangetrokken, omdat God aantrekkelijk is. En omdat God aantrekkelijk is, moeten wij bij zijn Zoon uitkomen. Kom je niet bij Jezus uit, dan zit je fout. Al wie naar de leer van de Vader geluisterd heeft, zegt Jezus, komt tot Mij. Dan zul je in Hem geloven. En wat heeft dat geloof voor gevolg?

Daarop zegt Jezus: 'Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, wie gelooft heeft eeuwig leven'. Het geloof in Jezus Christus is zaligmakend. Het is misschien moeilijk te begrijpen, maar het is wel waar. Het is openbaring. Dit zijn zaken die je gelovig zult moeten aanvaarden.

Als wij Jezus geloven en tot Hem komen zijn, wat gebeurt er dan? Jezus gaat daarop verder en zegt: 'Ik ben het brood des levens.' Jezus is het brood dat uit de hemel is neergedaald en Hij is het brood des levens. Deze uitspraak is een dubbele openbaring. Allereerst 'Ik ben'. Toen God zich aan Mozes openbaarde in de brandende braamstruik in de woestijn en Mozes vroeg: Wat is uw Naam? antwoordde Jahwe: Ik ben die Ik ben. 'Ik ben' is de naam van God, Jahwe. Jezus noemt zich hier Ik ben, Hij stelt Zich aan God gelijk, Hij is de God van Isra l, Hij is de Messias. Dat is ons geloof! Vervolgens zegt Jezus: 'Ik ben het Brood des levens'. Het brood des levens: dat is voedsel dat leven is en leven geeft.

Jezus is het levende voedsel. Hij is goddelijk voedsel en geeft leven, eeuwig leven. Dat eeuwig leven krijgt nog een hele mooie positieve wending. Jezus zegt: 'En k zal hem doen opstaan op de laatste dag.' De Zoon is uit de hemel neergedaald om ons geestelijk voedsel te geven opdat wij eeuwig leven zouden hebben en zouden opstaan uit de dood, zouden verrijzen. Is dat niet een fantastisch mooi vooruitzicht? Dit is openbaring en welke wij alleen gelovig kunnen en moeten aanvaarden.

Dan komt toch de volgende hele praktische vraag: Hoe worden wij dan door Jezus gevoed? Hoe moeten wij Hem eten? Want spijs om te eten. Daarmee eindigt het Evangelie van vandaag: Het brood dat Ik zal geven is mijn vlees, ten bate van het leven der wereld. Daar moeten we het volgende week zondag over hebben. Jezus geeft zijn leven, geeft Zichzelf in de viering van de Eucharistie. Dat is de bedoeling van het wonder van de broodvermenigvuldiging, opdat wij eeuwig zouden leven en opstaan op de laatste dag.

Het belangrijkste is dus dat je Jezus gelooft. Dat je naar Hem toegaat om door Hem gevoed te worden. Hij voedt ons met Zichzelf, omdat Hij het eeuwig leven is en ons het eeuwig leven geeft en ons doet opstaan op de laatste dag. Dat gebeurt in de viering van de heilige Eucharistie. Dit is de waarheid van ons geloof en tegelijk het mysterie van ons geloof. Dat maakt ons katholieke geloof zo mooi en kostbaar maar ook kwetsbaar.

Als het eeuwig leven je kostbaar is, als je Jezus sericeus neemt, dan kom je naar de viering van de Eucharistie. Je bent dan, om met een beeld uit het Matthe sevangelie te spreken, als de vijf wijze maagden die reserve-olie in de lamp hadden en na lang wachten de Bruidegom tegemoet gingen en de bruiloftszaal binnengingen om bruiloft te vieren.

Maria is werkelijk ons voorbeeld van geloof. Misschien heeft zij het ook niet allemaal begrepen, maar zij bewaarde al de woorden in haar hart en overwoog ze in stilte bij haarzelf. In die stille overweging, in die mariale houding, groeit ook ons geloof en onze liefde voor Christus, groeit onze liefde voor Hem in het mysterie van de heilige Eucharistie, om ons met Hem te verenigen tot eeuwig leven en de verrijzenis. Het geloof in de heilige Eucharistie groeit door het te vieren. Het komt niet buiten de Eucharistieviering om. Ga daarom niet lichtzinnig aan de viering van de Eucharistie voorbij! Amen.