Meedoen tijdens de vieringen

U komt voor het eerst bij ons in een kerk, maar kent onze gewoontes niet? U wordt bijvoorbeeld bij een uitvaart of huwelijk verwacht. Of u wilt graag een viering bezoeken, maar hebt geen idee wat u te wachten staat? Wij willen graag dat u zich op uw gemak voelt.

Teksten, gebeden en gezangen
Normaal komen de kerkgangers zo'n tien minuten voor een viering binnen. Daar vinden zij bij de achterste banken de G.V.L. bundels met een inlegvel, hierop staan de verwijzingen naar teksten, gebeden en gezangen uit de bundel. Op het inlegvel staan tevens de lezingen die bij deze viering horen. Bij bijzondere vieringen o.a. Kertsmis en Pasen worden misboekjes gebruikt.

Waar gaat u zitten?
In principe zijn alle plaatsen vrij, u bent vrij om te gaan zitten waar u dat graag wilt. Alleen bij een uitvaart zijn de voorste banken gereserveerd voor de naaste familieleden. Het kan een enkele keer ook voorkomen, dat kerkgangers die al jaren komen hun "eigen vertrouwde plaats" hebben. We vragen u dringend bij binnenkomst in de kerk uw mobiel uit te zetten of op een stil alarm.

Collecte
Van oudsher is het de gewoonte om onder de viering te collecteren, omdat de parochianen samen met elkaar de kosten moeten dragen van de parochie. De collecteschaal wordt van bank tot bank aan elkaar doorgegeven. Een gemiddeld kerkbezoeker in een weekeinde legt één euro in de schaal. Bij uitvaarten is dat vaak wat meer, de opbrengst wordt gebruikt om de overledene te gedenken. Uiteraard kunt u meer geven, als u onze parochie zo wilt steunen bij deze gelegenheid.

Afloop
Aan het einde van de viering wordt de zegen gegeven, de kerkgangers zullen daarvoor gaan staan en het kruisteken maken. Daarna gaat de voorganger naar de sacristie (voorbereidingsruimte) of loopt die naar de uitgang om iedereen een fijne dag toe te wensen. U kunt hem gerust aanspreken en vertellen hoe u het ervaren hebt. Schroom overigens niet om onder de viering aan uw buren om toelichting te vragen wat er gebeurt. Men is graag bereid uitleg te geven.