Chrismamis St. Jan Den Bosch

Datum

wo 28 maart 2018, 19.00 uur

Beschrijving

Chrismamis in de Sint-Jan in S-Hertogenbosch 
Er komen mensen uit alle parochies samen rondom de bisschop.
Als u de Chrismamis wil meevieren, kunt u zich opgeven via het parochiecentrum
(tel. 040-253 22 31 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

De Chrismamis
Op de avond voor Witte Donderdag worden in alle kathedralen over de hele wereld de heilige oliën gewijd. De heilige oliën van de kerk zijn: catechumenenolie, dat is de olie van de geloofsleerlingen, de ziekenolie en het heilig Chrisma. Het heilig Chrisma wordt bereid van olijfolie en wordt door de bisschop vermengd met geurige balsem.
Chrisma is Grieks voor zalf. We spreken van het heilig Chrisma omdat die zalf door de bisschop wordt gewijd. De andere oliën worden gezegend. Christus betekent: de gezalfde. Jezus wordt de Christus genoemd, d.w.z. de Gezalfde. Als Jezus de Gezalfde is, door wie is Jezus gezalfd en waarmee is Hij gezalfd? De Vader heeft zijn Zoon gezalfd met de Heilige Geest! Jezus is Zoon van God door de Heilige Geest.  Wij hebben diezelfde Heilige Geest ontvangen in ons doopsel en vormsel, en de priester in de priesterwijding. Door die Heilige Geest zijn wij kinderen van God geworden. De priesters zullen in de Chrismamis hun wijdingsbelofte hernieuwen.
De Heilige Geest wordt vergeleken met een zalf. Zoals zalf in het lichaam trekt en er nooit meer uitgaat, zo zijn wij door de Heilige Geest doordrenkt in ons doopsel en vormsel. Ons lichaam is een tempel geworden van de Heilige Geest. En die Heilige Geest gaat er nooit meer uit, God is trouw! Jezus is de Christus, wij zijn Christen door diezelfde Heilige Geest van God.
Pastoor Frank As