Avond over Diaconie

Datum

do 16 maart 2017, 20.00 uur

Beschrijving

Avond over Diaconie in onze parochie
Op donderdag 16 maart om 20 uur in het parochiecentrum.
Wat kunnen we als parochie betekenen voor mensen in nood binnen en buiten onze geloofsgemeenschap?
Spreker is Embregt Wever, die zich binnen het bisdom uitsluitend bezighoudt met dit onderwerp. Na zijn uiteenzetting zullen we met elkaar bespreken wat er in Veldhoven al gebeurt en wat we als geloofsgemeenschap voor anderen kunnen betekenen.
De avond is voor iedereen die zich de nood van anderen aantrekt of vindt dat daar een taak ligt voor de parochie.

Om te zorgen dat er voldoende koffie, thee en koekjes zijn, graag even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op werkkdagen tussen 9.30 en 12.00 uur per telefoon (040) 253 22 31.

Diaconie, hulp aan de naaste in nood
Diaconie is het liefdewerk van de Kerk en daarmee“een onmisbare uitdrukking van het diepste wezen van de Kerk”, zoals paus Benedictus schreef in zijn encycliek Deus Caritas Est (God is Liefde).
Onze huidige paus geeft als geen ander gestalte aan deze dimensie van Kerk-zijn, mede door zijn diepe overtuiging dat wij zelf geroepen zijn uit barmhartigheid. Dit inzicht ontleent hij aan een meditatie van de middeleeuwse monnik Beda, die zich afvroeg hoe het toch mogelijk was, dat de geroepen apostelen, waaronder de tollenaar Mattheüs, direct zonder enig dralen Jezus volgden.
Beda had er een verklaring voor: de barmhartige blik van Jezus. De Goede Herder
Daarom heeft onze paus het heilig jaar, het Jubeljaar van Barmhartigheid uitgeroepen, dat onlangs is beëindigd. Maar Franciscus zelf en vele andere sprekers en schrijvers hebben al benadrukt dat als dat jaar dan mag zijn beëindigd, de beweging van barmhartigheid niet mag eindigen en nu juist moet beginnen.
In het logo van het Jaar van Barmhartigheid valt op dat het oog van hem die gedragen wordt door de Goede Herder, samenvalt met het oog van de Goede Herder zelf. Dat is de kunstzinnige uiting van twee ervaringen die samenkomen: wie geholpen wordt leert barmhartigheid kennen en valt daardoor enigszins samen met wie hem of haar helpt; en wie helpt leert gelijktijdig te zien met de
ogen van wie lijdt. Denk ook aan de ervaring van Simon van Cyrene, die gedwongen wordt Jezus te helpen om het kruis te dragen. In die ontmoeting leert hij Jezus kennen en hij en zijn zonen Rufus en Alexander, worden bekende leden van de nog jonge kerk.
Jezus identificeert zich met de armen, met alle mensen in nood: “Alles wat gij voor de minste mijner broeders hebt gedaan, hebt gij voor Mij gedaan.

Caritas en diaconie

In die jonge Kerk neemt de ‘caritas’ een belangrijke plaats in. Die bepaalt in hoge mate de aantrekkelijkheid van die Kerk. In de Handelingen van de Apostelen (2, 42) lezen we: “Zij (de volgelingen van Jezus) legden zich ernstig toe op de leer der apostelen (catechese).” En voor ze de eucharistie vierden, brachten zij alles aan de voeten van de apostelen. De rest van de goederen werd verdeeld onder de armen (diaconie).

De woorden ‘caritas’ en ‘diaconie’ worden nogal eens door elkaar gebruikt. Caritas is het Griekse woord voor liefde. Hiermee wordt dan het liefdewerk van de kerk bedoeld. Het woord diaconie bestaat uit twee delen: ‘dia’, denk maar aan de oude dia’s, betekent ‘zien of zicht hebben op; ‘koinè’ betekent ‘het gemeenschappelijke’. Met het woord ‘diaconie’ wordt dan het liefdewerk van de Kerk bedoeld, meer benaderd als dienst aan de gemeenschap en dienst om de gemeenschap in stand te houden, indachtig de Bijbelwoorden: “Zij bleven trouw aan het gemeenschappelijk leven.”

Onze diaconie versterken
Aandachtsgebieden zijn onder meer: armenzorg, ziekenzorg en ziekenbezoek, ouderen, alleenstaanden, eenzamen, rouwbezoek, mensen met een handicap, vluchtelingen, schuldhulpverlening, studenten, vreemdelingen, gevangenen, gerechtigheid en vrede, milieu, klimaat, Missie, Ontwikkelingswerk en Vrede (MOV). Daarom moeten we de diaconie in onze parochie versterken. Uiteraard in samenwerking met reeds bestaande groepen, zoals De Zonnebloem, de voedselbank e.d. en met vrijwilligers binnen allerlei instellingen. Om daarmee aan te vangen organiseren wij een avond op donderdag 16 maart om 20.00 uur in het parochiecentrum. U bent daar van harte welkom!
Lucas Buiting
CaritasM

Locatie

Parochiecentrum
Kapelstraat Zuid 18
5505 HX Veldhoven