Nieuwsoverzicht

We willen getuigen van de hoop

04 september 2017

Pastoor Frank As heeft in het weekend zijn eerste vieringen geleid in de Christus Koningkerk, geassisteerd door pater Jozef Aruldoss. Sinds 1 september is het nieuwe team actief in onze parochie.

Iedereen was benieuwd hoe hij zich zou presenteren. Dat was heel spontaan, met humor en af en toe geëmotioneerd. Zijn eerste preek hier noemde hij zijn ‘maiden speech’. Daarin blikte hij kort terug op de overgang die hij net had gemaakt: een week tevoren was zijn afscheid in Sint Michielsgestel. “Mensen die ik ken en die ik ook bemin, heb ik moeten loslaten. Een plek die ik liefheb, waar ik met plezier woon, moet ik loslaten. Vertrekken is dan ook een beetje sterven, zoals de Fransen het zeggen. Maar we kunnen het ook positief inkleuren: Een mens moet sterven om te leven. Pater Jozef komt van nog veel verder. Hij komt uit India, hoeveel heeft hij niet moeten loslaten.” “Wij kennen u nog niet, maar onder u zullen zeker mensen zijn, die de pijn kennen en aan de lijve ervaren dat zij ook veel moeten loslaten of hebben moeten loslaten. Er is geen groei, zeg ik wel eens, zonder pijn.”

Hij presenteerde Maria als voorbeeld: “Door haar ja-woord kon God grote dingen doen. Ik bid en hoop dat door ons ja-woord God ook grote dingen in de parochie van Veldhoven kan doen. Maar het is altijd anders dan wij, mensen, denken of verwachten.” Pastoor As ging in op het evangelie, op Petrus die protesteert als Jezus zegt dat Hij veel zal moeten lijden en door Jezus fors wordt gecorrigeerd. “Laten wij wel lenig van geest zijn, een geestelijke souplesse hebben. God werkt anders dan wij denken, verwachten of wat wij willen. Probeer niet zoals Petrus God te dwarsbomen of er tegenin te gaan, of om Hem te kritiseren. Laten wij Jezus volgen. Dat is wat Jezus van ons vraagt. Jezus  vraagt volgelingen, geen meelopers. Volgeling van Jezus zijn is het kruis mee helpen dragen, jezelf verliezen, jezelf verloochenen omwille van Christus. Dat gaat niet altijd vanzelf. Ik zou haast zeggen meestal niet. Wij willen allemaal een comfortabel leven zonder zorgen. Ik ook. Maar zo zit de wereld niet in elkaar. Door het lijden wat ons overkomt, door de moeilijkheden die wij op onze weg tegenkomen, door ingrijpen van anderen in ons leven worden, door ziekte, door het wegvallen van dierbaren, worden  wij gedwongen onze zekerheden los te laten.”

Hij eindigde met de woorden: “Wij, pater Jozef en ik, wij staan voor u klaar. U kunt op ons rekenen. Wij willen getuigen zijn van de hoop. Mogen wij ook op u rekenen, wij hebben u nodig.” Aan het einde van de viering deed hij een oproep aan alle parochianen om hun steentje bij te dragen en noemde met name enkele belangrijke vacatures. Daarna begroette het tweetal bij de uitgang van de kerk de mensen een voor een. “De kop is eraf”, aldus de nieuwe pastoor. Zondag 10 september is de officiële installatie van pastoor Frank As en pater Jozef. De viering begint op 10.00 uur. Na afloop is er een receptie in De Ligt.
Webbericht20170904 01M