Nieuwsoverzicht

Laatste viering Sint-Maarten

07 november 2016

StMaartenCirkelMZondag 6 november vond in de Sint-Maartenskerk de laatste zondagsviering plaats. Er waren zoveel parochianen uit alle kerkwijken gekomen, dat de vouwdeuren naar de koffieruimte open moesten om iedereen een plaatsje te geven. Onder hen oud-pastoor Paul Clement en – in een ziekenhuisbed – pastor Wim Jenniskens. Twee thema’s beheersten deze slotviering: gelovigen als levende stenen en Jezus die geen steen had om zijn hoofd op te leggen. Pastoor René Wilmink ging in zijn preek in op beide thema’s en loofde de mensen van de Sint-Maartengemeenschap om hun pioniersmentaliteit. In een periode waarin de kerk al aan het krimpen was, zetten zij zich in om in de nieuwbouwwijk Heikant een nieuwe kerk en geloofsgemeenschap te bouwen.

Aan het einde van de viering lichtte Marjon Starrowsky de symbolen toe die meegaan naar de Christus Koningkerk: het beeld van Sint-Maarten die zijn mantel deelt, een steen uit de stad van Martinus, Tours, en de cirkel die vanaf 20 november een plaats krijgt in de grote cirkel in de hoofdkerk. In die cirkel een mantel gemaakt van de kleding van de kinderen tijdens de Sint-Maartenoptocht. De voering is gemaakt van het altaarkleed en geïllustreerd met kindertekeningen van onder meer het kerkgebouw. Aan pastoor Wilmink de eer om met een schaar de mantel te delen. Pastor Wim Jenniskens onderstreepte: “Onze toekomst is niet afhankelijk van deze plek, maar van ons geloof in Onze Lieve Heer, in God, in Jezus.” En een gedicht eindigde met “Dat we elkaar laten voelen / dat liefde het grondgeheim van leven is.”

Heel veel mensen bleven na de viering bij elkaar om herinneringen en pijn uit te wisselen. Daarna was er de jaarlijkse Sint-Maartenoptocht, een concert en een laatste gebedstijd ter afsluiting.

Meer foto's hiervan in ons fotoboek