Nieuwsoverzicht

Toekomst katholiek Veldhoven/Meerhoven

11 december 2015

Van zes geloofsgemeenschappen in zes kerkgebouwen naar één geloofsgemeenschap met één kerk. Die boodschap presenteerden bestuur en pastoraal team donderdagavond 15 januari aan enkele honderden parochianen die daarvoor naar de H. Jozefkerk waren gekomen. In de loop van 2016 zullen er in vijf kerkgebouwen geen gewone vieringen meer zijn. Deze kerken zullen dan enkel nog gebruikt worden voor bijzondere gelegenheden. Alle andere vieringen en activiteiten zullen plaatsvinden in de aangepaste H. Lambertuskerk en pastorie in Meerveldhoven.
Parochianen3M
Gelovigen van de drie kerken die al genomineerd waren voor sluiting, hadden zo’n boodschap wel aan zien komen nadat het bisdom het voorstel had afgewezen om alle kerken langer open te houden. Maar voor veel van de katholieken die kerken in de H. Caecilia en de H. Willibrordus, kwam het voorstel als een pijnlijke verrassing.

Bestuurslid Tiny Leijten schetste het recente verleden en de diverse opties die overwogen zijn. Zoals sluiting in twee fases: eerst van zes naar drie – zoals voorzien – en vervolgens onvermijdelijk van drie naar één. Hij gaf aan hoe bestuur en pastoraal team unaniem zijn uitgekomen bij één geloofsgemeenschap rond één kerk. De komende twee jaar noemde hij een overgangsperiode, waarin de overstap gemaakt moet worden en de toekomstvisie vanuit de werkgroepen en kerkwijken verder moet worden ingevuld. Op woensdagavond 28 januari zal daarover een vervolgbijeenkomst gehouden worden, eveneens in de H. Jozefkerk. Ook zullen op korte termijn in alle kerkwijken overlegavonden gehouden worden. Klik hier voor zijn presentatie.

Pastoor Rudo Franken vertelde hoe hij zich na zijn benoeming vorig jaar onmiddellijk heeft ingezet voor het open houden van alle zes kerken. De confrontatie met de cijfers van het dalend kerkbezoek, ook en vooral in Veldhoven, had hem aan het denken gezet. Maar doorslaggevend was het besef dat je met zes slinkende kerkgemeenschappen nooit tot één nieuwe vitale gemeenschap kunt worden die echt een verschil kan maken. “Nu het nog kan, moeten we de bestaande krachten bundelen”, was zijn boodschap. Klik  hier voor zijn hele verhaal.

In zijn "wenkend perspectief" gaf hij aan hoe hij die nieuwe parochie ziet: een thuis voor kinderen, jongeren, gezinnen en ouderen, waar mensen lief en leed vieren, vorming en inspiratie ontvangen, elkaar ontmoeten en zorg dragen voor elkaar. De bestaande vieringen en andere activiteiten van de huidige kerkwijken hebben er een plaats gekregen. Busjes halen mensen op bij de huidige kerken en brengen hen naar de zondagsviering, waar iedere zondag een apart programma is voor de kinderen. Een gemeenschap die iets wil betekenen voor anderen in de Veldhovense en Meerhovense samenleving.

Ook pastoraal werkster Myriam Schoutsen gaf aan hoe ingrijpend de veranderingen voor haar zijn, maar dat het voorliggende toekomstplan ook voor haar de beste optie is. Zij riep alle parochianen op samen te bouwen aan het ene nieuwe huis, waarin ieder zich thuis zal voelen. Voor het eerst klonk er applaus. Klik hier voor haar hele verhaal.

De pauze was intens en emotioneel. Mensen deelden met elkaar hun reacties. Hier en daar was er een traantje, maar nergens woede of onbegrip. Dat bleek ook toen de aanwezigen na de pauze hun vragen en opmerkingen kwijt konden. Na de pauze kwamen de parochianen met hun vragen en reacties. De meesten begonnen hun reactie met dank voor de uitstekende presentatie. Iemand uitte de pijn over de sluiting van de H. Willibrorduskerk die zo kort geleden nog was gerestaureerd. Konden we niet beter alle kerken sluiten en een nieuwe bouwen?. Of er rekening was gehouden met de geringe parkeermogelijkheid bij de hoofdkerk. En of er voldoende ruimte was voor de diverse vormen van geloofsbeleving.

Tot donderdag 22 januari kunnen mensen nog per e-mail komen met hun reacties, vragen en suggesties ter voorbereiding van de tweede avond op woensdag 28 januari, ook om 20 uur in de H. Jozefkerk. “Want”, zo sloot Tiny Leijten de avond af, “de invulling van dit traject naar een nieuwe vitale geloofsgemeenschap doen we samen”. Na de 28e januari zal het aangepaste toekomstplan aan de bisschop ter goedkeuring worden voorgelegd. Met uw opmerkingen en suggesties kunt u terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

pdfPresentatie Tiny Leijten

pdfPresentatie Rudo franken

pdfWenkend perspectief Rudo Franken

pdfWenkend perspectief Myriam Schoutsen

Bekijk de fotoimpressie van deze avond in ons fotoboek